ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΡΥΘΗΚΑΤΕ ΜΟΥΝΑΡΕΣ ΤΕΛΙΚΑ?
ΞΕΡΕΤΕ?Το 2008 πλησιάζει με γοργά βήματα και οι πολυαγαπημένοι μας φίλοι της ομάδας με την αλογοτροφή στο στήθος, ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 100 χρόνια απ'την ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας τους.
Τα... ποιά;;;
Όπως μπορεί να δεί και ο πλέον δύσπιστος, το καταστατικό ίδρυσης του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ (Π.Α.Ο.) :
Τι είναι αυτό πάλι; "Αναγνωρισμένο σωματείο την 16η Φεβρουαρίου 1924 δια της 227/1924 απόφασης του Δικαστηρίου"; Δηλαδή, η Πανάθα δεν ιδρύθηκε το 1908; Τι γίνεται ρε παιδιά;
Ας δούμε λοιπόν λίγο το ιστορικό ίδρυσης του "σύλλογου μεγάλου" κλπ κλπ. :
Ο 18χρονος αθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ. στο στίβο, Γεώργιος Καλαφάτης, σε ηλικία 18 ετών (γεννηθείς το 1890), μαζί με άλλους συναθλητές του, ίδρυσε τον Π.Ο.Α. (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) το Δεκέμβριο του 1908 με την πρώτη συνέλευση να γίνεται σε αίθουσα της τότε Ιππευτικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως. Πρώτος πρόεδρος του Π.Ο.Α. ορίστηκε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αδελφός του ιδρυτή.
Το 1909 ο Καλαφάτης ήρθε σε ρήξη με τον χρηματοδότη Μιλτιάδη Μαρινάκη και παίρνοντας με το μέρος του αρκετούς παίκτες αποχώρησε και ίδρυσε μία νέα ομάδα : τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Ομιλο (Π.Π.Ο.). Το γήπεδο της νέας ομάδας ήταν στην πλατεία Αμερικής. Εναν χρόνο αργότερα ο Π.Ο.Α. διαλύθηκε κι έτσι ο Π.Π.Ο. εκτός από τους παίκτες πήρε μαζί του και τους φιλάθλους της ομάδας. Ο Π.Π.Ο. έλαβε μέρος στο 3ο πρωτάθλημα της ΤΕΠ ΣΕΓΑΣ και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τον Γιώργο Καλαφάτη στην σύνθεσή του.
Το 1918 ο Π.Π.Ο. μετονομάζεται σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αγωνιστικό Ομιλο (Π.Π.Α.Ο.), ενώ τα νέα του χρώματα είναι το πράσινο και το λευκό και έμβλημά του το τριφύλλι. Στις 19 Ιανουαρίου του 1921 η γενική συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Γιώργο Καλαφάτη να βρει νέα τοποθεσία για γήπεδο. Μέσα σε τρεις μήνες βρέθηκε λύση, καθώς ο Καλαφάτης βρήκε τον χώρο Περιβόλα στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δυσκολίες, όμως, που συνάντησε μέχρι να εξασφαλιστεί ο χώρος και να διαμορφωθεί σε γήπεδο ήταν πολλές. Ο χώρος ανήκε στον Δήμο Αθηναίων, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Γ. Τσόχας, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος του Π.Π.Α.Ο. Ομως ο δήμαρχος αρνήθηκε την παραχώρηση του χώρου, πιθανότατα γιατί είχε δυσαρεστηθεί που η συνέλευση δεν του είχε παραχωρήσει και πάλι την θέση του προέδρου του συλλόγου. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρίγκιπα Νικολάου (!), ώστε να πειστεί το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει την έκταση το 1922. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, η μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα την έλευση προσφύγων στην Αθήνα, οι οποίοι αναζητούσαν χώρους για προσωρινή στέγαση, ενώ και ο σύλλογος των απόστρατων αξιωματικών διεκδικούσε την έκταση. Η οριστική παραχώρηση του χώρου έγινε, ύστερα από πολλούς αγώνες των υπευθύνων του συλλόγου, το καλοκαίρι του 1924.
Νωρίτερα μέσα στο 1924 η ομάδα παίρνει την σημερινή της ονομασία, Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος (Π.Α.Ο.), με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού, Γιώργου Καλαφάτη. Αυτό έγινε διότι ο κόσμος επιθυμούσε ένα πιο εύχρηστο όνομα (από το Π.Π.Α.Ο.), ενώ υπήρχαν προβλήματα και στο ταχυδρομείο, αφού συχνά υπήρχε σύγχυση με τον Πανελλήνιο. Τo 1931 ο Αγγελος Μεσσάρης αποχώρησε ύστερα από κόντρα με τον Απόστολο Νικολαϊδη, όμως είχε την στήριξη των συμπαικτών του. Την κατάσταση αυτή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο Σταμάτης Μερκούρης (γιός του δημάρχου Αθηναίων), που επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Εχοντας στο πλευρό του τους παίκτες και αρκετούς διοικητικούς παράγοντες θέτει θέμα νέων εκλογών, τις οποίες όμως χάνει από τον Νικολαΐδη. Ετσι, μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού προχώρησε στην διαγραφή αυτών που του είχαν εναντιωθεί, ενάς εκ των οποίων ήταν και ο Γιώργος Καλαφάτης. Πάντως, αυτοί που τότε έφυγαν επέστρεψαν στον σύλλογο είκοσι χρόνια αργότερα. Μαζί με τους παράγοντες αποχώρησε και η πλειοψηφία των παικτών που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της περιόδου 1929-1930 και με την υποστήριξη του Σταμάτη Μερκούρη δημιουργείται η ομάδα Πράσινα Πουλιά με έδρα το γήπεδο του Πανελληνίου. Ο Παναθηναϊκός διαλύεται και δύο χρόνια αργότερα, το 1933, αναγκάζεται να εντάξει και πάλι στο δυναμικό του τους παίκτες που είχαν αποχωρήσει. Και έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα...
Τι είδαμε λοιπόν ; 1908: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (Π.Ο.Α.), 1909: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Π.Ο.), 1918: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Π.Α.Ο.) και τελικά 1924: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Α.Ο.)
Είναι απορίας άξιον τι κερδίζουν οι... πρασινοφρουροί με το να πλαστογραφούν την ίδια την ιστορία της ομάδας τους, τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι άλλες ομάδες του πλανήτη αναφέρουν ως ημερομηνία ίδρυσης τους την ημερομηνία που αναγράφεται στο καταστατικό ίδρυσης του συλλόγου ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ. Είτε ζήλεψαν τη δόξα του John Nash και βάλθηκαν να μας αποδείξουν οτι στην εξίσωση "2008-x = 100" ισχύει το "x=1924", είτε νομίζουν πως η ημερομηνία ίδρυσης αποτελεί τίτλο... τιμής (τι να πουν και οι Αγγλικές ομάδες τότε...).
Θα ήταν ιστορικό ατόπημα να παραλείψουμε το ΕΠΙΚΟ πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "DERBY" της 08/01/2008 που προκαλεί ΠΑΤΑΓΟ στο Πανελλήνιο ( αλλά και στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία - πως λέμε Σαράφης στα Τρίκαλα, τώρα και στην Ελασσόνα; ) :
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πρωτοποριακή κίνηση του ΠΟΑ/ΠΠΑΟ/ΠΑΟ επίκειται αλλαγή τρόπου μέτρησης επετείων: η επέτειος γάμου θα γιορτάζεται πλέον όταν γνωρίστηκαν οι δύο σύζυγοι, κι όχι την ημερομηνία τέλεσης του μυστηρίου, τα δε γενέθλια ενός ατόμου θα γιορτάζονται την ημερομηνία που οι γονείς του συνευρέθηκαν ερωτικά. Τέλος πάντων, ας μη τους χαλάμε το χατίρι : Χρόνια πολλά, βρε ! Να τα... εκατοστήσετε (σε καμμιά εικοσαριά χρόνια)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου