8 Μαΐ 2010

Παρτιζάν - Ολυμπιακός 80-83

 http://www.redplanet.gr/html/ent/281/ent.268281.asp
Ο Θρύλος στον τελικό! Τα παλικάρια του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν κώλωσαν, όταν στράβωσε το ματς και τσάκισαν στην παράταση (67-67) την Παρτιζάν με 83-80. Επόμενο θύμα στο "Μπερσί" του Παρισιού θα είναι η Μπαρτσελόνα. Όλοι τους είχαν καρύδια και έδειξαν μέταλλο πρωταθλητή, έχοντας στο πλάι τους τον πιο συγκλονιστικό κόσμο που υπάρχει. 6.000 τρελαμένοι γαύροι έκαναν πάρτι στην εξέδρα και πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό, όπου αντίπαλος θα είναι και πάλι η ομάδα της Καταλωνίας, η οποία το 1997 είχε σκύψει το κεφάλι. Αυτό θα γίνει και την Κυριακή το βράδυ (22:00, ΣΚΑΪ). Δείτε τα βίνεο με τις καλύτερες φάσεις του αγώνα.

Παρτιζάν - Ολυμπιακός 80-83
Μετά από 13 χρόνια, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στον τελικό της Ευρωλίγκας και την Κυριακή το βράδυ (22:00, ΣΚΑΪ) έχει ραντεβού με την ιστορία του. Οι ερυθρόλευκοι σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με χιτσκοκικό φινάλε, νίκησαν την Παρτιζάν στην παράταση (67-67) με σκορ 80-83, σε ένα ματς θρίλερ όπου οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη απέδειξαν πως διαθέτουν την καρδιά του πρωταθλητή. Πρώτος σκόρερ για τους Πειραιώτες ο Λίνας Κλέιζα (19π, 11ρ), καθοριστική η παρουσία του Τζος Τσίλντρες (17π, 5ρ) στην 4η περίοδο και στην παράταση, ηγετική παρουσία από τον αρχηγό Θοδωρή Παπαλουκά (10π, 5ασ), ψύχραιμος ο Μίλος Τεόντοσιτς (17π, 8/8β) από την γραμμή των βολών, με τον Σέρβο γκαρντ να στέλνει στο τέλος της παράτασης τον Θρύλο στον μεγάλο τελικό.


Το ματς

Η αναμενόμενη πεντάδα βρέθηκε στο παρκέ για το πρώτο τζάμπολ. Τεοντόσιτς, Πεν, Τσίλντρες, Κλέιζα και Σχορτσιανίτης. Όπως συνηθίζουν, οι «ερυθρόλευκοι» θέλησαν να περάσουν την μπάλα στο «ζωγραφιστό», ώστε να αναλάβει δράση ο Σόφο. Ωστόσο, στις πρώτες φάσεις, και παρά τα καλά πατήματά του, ο θηριώδης σέντερ δεν τα κατάφερε απέναντι στο... όρθιο χιλιόμετρο που ακούει στο όνομα Βράνιες. Αυτή η δυστοκία, αλλά και το γεγονός ότι η Παρτιζάν βρήκε εύκολα τα δυο πρώτα καλάθια της, έφερε νευρικότητα στους Πειραιώτες.

Η... φουρτούνα των πρώτων λεπτών

Χρειάστηκε να περάσουν δυο λεπτά για το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού, ένα περιφερειακό τζαμπ-σουτ από τον Κλέιζα, 4-2. Ωστόσο, η έλλειψη καθαρού μυαλού στην επιθετική άκρη του παρκέ άγχωσε τους «ερυθρόλευκους», οδήγησε σε κακές επιλογές και το χειρότερο επέτρεψε στην Παρτιζάν να άκοπους πόντους στον αιφνιδιασμό χάρη στο εύκολο αμυντικό ριμπάουντ, το κλέψιμο ή το κόψιμο. Με το σκορ στο 10-2 είχε έρθει η ώρα για το πρώτο τάιμ-άουτ, αλλά και για την είσοδο του Παπαλουκά στο παρκέ.

Τρεισήμισι λεπτά χωρίς πόντο

Ο Ολυμπιακός σκόραρε μετά από τρεισήμισι λεπτά. Δράστης ο Σχορτσιανίτης για το 10-4, ενώ και ο Τσίλντρες συνδέθηκε στο ανοικτό γήπεδο με προσωπική ενέργεια για να φέρει τους Πειραιώτες ακόμη πιο κοντά, 10-6. Ωστόσο, πλέον το πρόβλημα για την ομάδα του Γιαννάκη εντοπιζόταν στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ. Με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτς, οι Σέρβοι μάζευαν το ένα «σκουπίδι» μετά το άλλο, έχοντας συνολικά 4 στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Sofo σκόραρε μεν ξανά με αντίπαλο τον Μάριτς, αποδεικνύοντας ότι «τον έχει», αλλά στην απέναντι άκρη δεν είχε την ενέργεια να «καθαρίσει» τα ριμπάουντ.

Το πρόσταγμα του «Τσάρου»

Ο Παπαλουκάς είχε, όμως, μπει αποφασισμένος να αλλάξει τον ρυθμό και να εμπνεύσει τους υπόλοιπους. Ο «Τσάρος» σκόραρε δυο trademark λέι-απ δημιουργώντας χώρο για τον εαυτό του με απίθανες προσποιήσεις για να έχει κοντά τον Ολυμπιακό, 14-10 και 17-12. Ο Τεοντόσιτς πήρε την τελευταία προσπάθεια της περιόδου και με τρίποντο έκανε το 17-15, αλλά προπαντός «έκοψε» τα πόδια των παικτών της Παρτιζάν, οι οποίοι θα ήθελαν ένα μεγαλύτερο προβάδισμα με βάση την έως τώρα παρουσία τους.

Ισοπαλία με Μπουρούση

Ο Τσίλντρες πήρε το τρίτο προσωπικό φάουλ του Βράνιες, γεγονός πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του ημιτελικού. Όχι ότι ο Σέρβος των 230 εκατοστών είναι τίποτε σπουδαίος παίκτης, αλλά με το τεράστιο κορμί του δημιουργεί προβλήματα στις διεισδύσεις των Τσίλντρες και Κλέιζα, οι οποίοι εν τη παρουσία του δεν βρίσκουν χώρο δράσης. Με δυο εύστοχες βολές, ο «Τσίλι» έγραψε το 19-17, ενώ η πρώτη ισοπαλία ήρθε δια χειρός Μπουρούση, ο οποίος με προσποίηση, step-back και εκτέλεση «τριαριού» από τα 6μ25 έκανε το 22-22 και το νόημα στην κερκίδα να συνεχίσει το ίδιο «καυτά».

Το προσπέρασμα

Αλλά, ο αληθινά «ζεματιστός» ήταν ο Παπαλουκάς. Με ματιά που έβγαζε... φωτιές και μυαλό... ξυράφι, ο αρχηγός του Ολυμπιακού κυριαρχούσε στο παρκέ. Με δικό του γκολ-φάουλ ήρθε το πρώτο προβάδισμα για τους Πειραιώτες, 25-26. Ο Σχορτσιανίτης επανήλθε για καλάθι (8 πόντοι ο Παπαλουκάς, 6 ο Σόφο) και το 26-28, ενώ η έκρηξη συνέβη με το τρίποντο του Τεοντόσιτς για το 26-31. Από τη στιγμή που άρχισε να κόβει στην base-line, εδώ λίγα μέτρα μπροστά μας, είχε φανεί ότι α ευστοχήσει ο Σέρβος άσος.

Ενέργεια από τον Μπέβερλι

Το τελευταίο «ερυθρόλευκο» καλάθι, όπως και το πρώτο, για το ημίχρονο το σημείωσε ο Κλέιζα, 28-33. Μπορεί το ματς να έχει πάει σε ρυθμούς... Παρτιζάν, με χαμηλό σκορ και δυνατές μονομαχίες, αλλά ο Ολυμπιακός είναι πλέον μπροστά και δείχνει να έχει αυτός τα ηνία της αναμέτρησης. Σημαντική αναγνωρίζεται και η συνεισφορά του Μπέβερλι, ο οποίος έκλεψε μπάλες και κατέβασε ριμπάουντ, βοήθησε τα μέγιστα στο... μπουρδούκλωμα του Μακάλεμπ και γενικότερα της περιφέρειας των Σέρβων.

Ο Κλέιζα και το ξέσπασμα που δεν ήρθε ποτέ

Μετά την ανάπαυλα, ο Ολυμπιακός θα αναζητούσε τρόπο να στείλει το ματς σε πιο γρήγορο ρυθμό και τη διαφορά σε μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο η Παρτιζάν έμενε κοντά το σκορ, τόσο πιο επικίνδυνη θα γινόταν. Ο Σόφο έπιασε δουλειά με καλάθι, αλλά αποδείχθηκε άστοχος στις βολές. Οι Σέρβοι βρήκαν λύσεις, αλλά ταυτόχρονα ξύπνησε το πολυβόλο που ακούει στο όνομα Κλέιζα. Ο Λιθουανός πέτυχε, με το γνωστό κρεσέντο του, 7 διαδοχικούς πόντους για το 37-42. Με μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα (αμαρκάριστο τρίποντο από Κέτσμαν), η διαφορά θα ήταν καλύτερη.

Ισοπαλία μετά από 3 περιόδους

Αντί αυτού, η Παρτιζάν έμελλε να πάρει πίσω το μομέντουμ του αγώνα. Μπορεί με ένα ασύλληπτο turn-around (!) τρίποντο του Τεοντόσιτς, ο Ολυμπιακός να έστειλε το σκορ στο 40-47, αλλά οι Σέρβοι δεν τα παρατούσαν. Με τρίποντο του Μπόζιτς και κλέψιμο-κάρφωμα του Μακάλεμπ, η Παρτιζάν πλησίασε σε 47-51. Ο Αμερικανός γκαρντ τραυματίστηκε σε αυτήν τη φάση και αποχώρησε. Κάτι τέτοια, πολλές φορές δεν είναι για καλό. Ο Κέτσμαν «έσταξε» ακόμη ένα τρίποντο για το 50-51 και ο Μάριτς ισοφάρισε 52-52 μετά από 30 λεπτά.

Το εκπληκτικό σερί της Παρτιζάν

Στην 4η περίοδο, η Παρτιζάν συνέχισε το παθιασμένο σερί της (10-1) με έμμεσο τρίποντο του Μάριτς. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να έχει μπλοκάρει, ο Τεόντοσιτς ήταν εκτός ρυθμού, ο Τσίλντρες δεν έβρισκε λύσεις, ενώ δυο βολές από τον μαχητή Λίνας Κλέιζα έδωσαν ανάσες, κάνοντας το σκορ 55-54. Σε εκείνο το σημείο οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση στην άμυνα, με τον Μακάλεμπ να συνεχίζει να βρίσκει τρόπο να σκοράρει, σε αντίθεση με τον Σχορτσανίτη όπου έχασε στη συνέχεια ένα εύκολο καλάθι, 7' πριν το τέλος του ματς (58-54). Οι Πειραιώτες δεν είχαν ψυχραιμία στην επίθεση, έκαναν βιαστικές γεμάτες άγχος επιλογές, με τον Μακάλεμπ να τιμωρεί τον Ολυμπιακό με ένα ακόμη σουτ (60-54) δίνοντας προβάδισμα έξι πόντων στην Παρτιζάν, με τους Σέρβους να έχουν ένα εντυπωσιακό επι μέρους σερί 20-7 (!), 6' πριν να ολοκληρωθεί ο αγώνας.

Το τάιμ-άουτ ξύπνησε τους παίκτες του Γιαννάκη

Το τάιμ-άουτ του Παναγιώτη Γιαννάκη ξύπνησε τους ερυθρόλευκους, με τον κορυφαίο Θοδωρή Παπαλουκά να παίρνει πρωτοβουλία στην επίθεση και να μειώνει το σκορ, ενώ στη συνέχεια, ύστερα από καλή άμυνα των Πειραιωτών, ήρθε ένα ακόμη πολύτιμο καλάθι από τον Τζος Τσίλντρες (60-58). Ο Ολυμπιακός κατάφερε να μειώσει στο πόντο (60-59) με βολή του Αμερικανού φόργουορντ, αλλά ο Βέσελι απάντησε για την Παρτιζάν με κάρφωμα (62-59).

Ερυθρόλευκο προβάδισμα

Στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι ήταν ιδιαίτερα άστοχοι από την περιφέρεια, κυριάρχησε νευρικότητα στο παρκέ, με τον Τζος Τσίλντρες να παίρνει απόφαση να σκοράρει εντός ρακέτας (62-61), 3' λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι. Ακολούθησαν μεγάλες μάχες στον αγωνιστικό χώρο, με τον Αμερικανό φόργουορντ να δίνει μετά από αρκετή ώρα προβάδισμα στον Ολυμπιακό (62-63) ύστερα από εκπληκτική ασίστ του Θοδωρή Παπαλουκά, 2' λεπτα πριν το τέλος.

Ο απομηχανής θεός Τζος Τσίλντρες σε ένα συγκλονιστικό φινάλε

47'' πριν ολοκληρωθεί το παιχνίδι, ο Μίλος Τεόντοσιτς πήγε στην γραμμή των βολών ευστοχώντας και στις δυο (62-65). Η Παριζάν όμως δεν τα παράτησε, με τον Κέτσμαν να πετυχαίνει σουτ τριών πόντων και να ισοφαρίζει το ματς, 35'' πριν το τέλος ενός συγκλονιστικού παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός είχε την επόμενη επίθεση, αλλά έγιναν λάθος επιλογές, με τον Μακάλεμπ να φεύγει στον αιφνιδιασμό και να δίνει προβάδισμα "μαχαιριά" υπέρ των Σέρβων (67-65), 6.8'' πριν τελειώσει ένας αγώνας με χιτσκοκικό φινάλε! Ο Μίλος Τεόντοσιτς ανέλαβε με τρίποντο την τελευταία επίθεση, με το σουτ να πηγαίνει ερμπολ, αλλά σαν από μηχανής θεός ο συγκλονιστικός Τζος Τσίλντρες στην τελευταία περίοδο, άρπαξε την μπάλα και την κάρφωσε (67-67), στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Το παιχνίδι των βολών

Οι ερυθρόλευκοι στην παράταση πήραν το προβάδισμα με δυο βολές από τον Τζος Τσίλντρες (67-69), ενώ στη συνέχεια ο Μάριτς από την γραμμή της φιλανθρωπίας αστόχησε στη μια (68-69). Ο τρομερός Αμερικανός φόργουορντ των Πειραιωτών, ξανά από τις βολές ήταν εύστοχος (68-71) όπως και ο Μπόζιτς στη συνέχεια (70-71). Το πρώτο καλάθι ήρθε με κάρφωμα του Μπουρούση (70-73), ύστερα από ασίστ του Παπαλουκά, με τους ερυθρόλευκους να διατηρούν το υπέρ τους προβάδισμα, το οποίο μεγάλωσε (70-75) με ψύχραιμες βολές από τον Κλέιζα, 2.5' λεπτά πριν τελειώσει το ματς.

Η αγωνία στο κατακόρυφο

Η Παρτιζάν με δυο βολές μείωσε το σκορ (72-75), αλλά ο Λίνας Κλέιζα ένα δύσκολο και παλικαρίσιο καλάθι (72-77) έδωσε νέο προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Στην άμυνα οι ερυθρόλευκοι έκαναν λάθος επιλογή, προσφέροντας έμμεσο τρίποντο στον Βέσελι (75-77), 1' πριν τελειώσει το ματς. Ο κύκλωπας Γιάννης Μπουρούσης, στην τελευταία επίθεση των ερυθρολεύκων πήρε τρία συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ (!) ενώ με δυο δικές του βολές έφερε στο +4 τους Πειραιώτες 29'' πριν τη λήξη του παιχνιδιού.

Οι βολές του Τεόντοσιτς έστειλαν στον τελικό τον Ολυμπιακό

Οι Σέρβοι όμως συνέχισαν να βρίσκουν λύσεις στην επίθεση με ένα ακόμη απίθανο τρίποντο από τον Ράσιτς (78-79). Η Παρτιζάν αποφάσισε να κάνει φάουλ στον Τεόντοσιτς 9'' πριν το τέλος, με τον πλέι μέικερ του Ολυμπιακού να είναι ψύχραιμος και εύστοχος (78-81). Ο Παπαλουκάς στην άμυνα, 6'' πριν ολοκληρωθεί το παιχνίδι έκανε φάουλ στον Ράσιτς όπου πήγε στις βολές και μείωσε στο πόντο (80-81).

Ο Μίλος Τεόντοσιτς, 6'' πριν λήξει ο αγώνας με τεράστια ψυχραιμία πέτυχε δυο από τις σημαντικότερες βολές της καριέρας του, δίνοντας προβάδισμα ασφαλείας στους Πειραιώτες (80-83). Eίναι χαρακτηριστικό πως στην παράταση οι ερυθρόλευκοι, είχαν 12/12 βολές! Ο Ράσιτς, προσπάθησε στο τέλος να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά το τρίποντο που δοκίμασε ήταν άστοχο. Σε ένα απίστευτο φινάλε, ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής (22:00) όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Οι ερυθρόλευκοι, έχουν ραντεβού με την ιστορία τους, με στόχο να κατακτήσουν την Κούπα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου