10 Μαΐ 2010

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 86-68

Οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο κλίμα του τελικού, Τεόντοσιτς και Κλέιζα δεν είχαν ρυθμό, η άμυνα της Μπαρτσελόνα νίκησε την επίθεση του Ολυμπιακού (86-68) και η Κούπα χάθηκε. To βίντεο με τις καλύτερες φάσεις από τον αγώνα
http://www.redplanet.gr/html/ent/481/ent.268481.asp



Πίκρα και απογοήτευση στον Ολυμπιακό καθώς οι ερυθρόλευκοι έφτασαν τόσο κοντά στο να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η Μπαρτσελόνα μπόρεσε και έκανε το παχνίδι της στον τελικό, σε αντίθεση με τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη όπου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Το άγχος, η νευρικότητα, κυριάρχησαν στη ψυχολογία των Πειραιωτών ενώ τα γρήγορα φάουλ που έκαναν οι Τεόντοσιτς και Κλέιζα τους κράτησαν στον πάγκο, με αποτέλεσμα να μην βρουν ρυθμό σε όλο το ματς.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε ποτέ να μπει ποτέ στο κλίμα του αγώνα και έχασε από τους καλύτερους Καταλανούς με σκορ 86-68. Αυτό όμως που ενοχλεί περισσότερο, είναι το γεγονός πως οι Πειραιώτες δεν έπαιξαν με βάση τις δυνατότητες τους και για ακόμη ένα παιχνίδι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αναγκαζόμενοι να κυνηγούν τον αντίπαλο που είχε το προβάδισμα. Όλοι περίμεναν τη στιγμή όπου οι ερυθρόλευκοι θα έκαναν το δικό του ξέσπασμα, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Στην 3η περίοδο οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κατάφεραν και μείωσαν την διαφορά στους εφτά πόντους (47-40), αλλά ακολούθησε ένα καταδικαστικό 8-0 σερί από τους Καταλανούς, το οποίο "έκοψε" τα πόδια των Πειραιωτών. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ισπανική ομάδα, ο ΜVP του Final-4, Κάρλος Ναβάρο (21π, 4τρ, 3ασ), ενώ ξεχώρισε και ο Πιτ Μάικλ (14π, 5ρ). Από ελληνικής πλευράς, πρώτος σκόρερ ο Τζος Τσίλντρες 15 πόντους (6ρ, 3κλ, 2ασ), σταθερός ο Θοδωρής Παπαλουκάς (12π, 3ασ), έδωσε μάχες ο Γιάννης Μπουρούσης (9π, 5ρ), προσπάθησε όσο μπορούσε ο αγνώριστος Μίλος Τεόνοσιτς (10π), εκτός κλίματος ο νευρικός Λίνας Κλέιζα (13π).

Το ματς

Την συνηθισμένη πεντάδα επέλεξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης από τη στιγμή που είχε στη διάθεση του τον Μίλος Τεοντόσιτς. Ο Σέρβος άσος ταλαιπωρήθηκε από γαστρεντερίτιδα, αλλά δίνει κανονικά το παρών στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Οπότε, δίπλα του βρέθηκαν οι Πεν, Τσίλντρες, Κλέιζα και Σχορτσιανίτης. Ο Λιθουανός άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση με τρίποντο από τη γωνία για το 0-3. Η Μπαρτσελόνα απάντησε γρήγορα με μίνι σερί 5-0, με τον Τεοντόσιτς να ισοφαρίζει στους 5 πόντους. Ο Τσίλντρες έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό από τη γραμμή του φάουλ, 5-6, αλλά αυτή έμελλε να είναι η τελευταία φορά που θα βρισκόταν μπροστά η ομάδα του Γιαννάκη.

Ο ρόλος του Φραν Βάσκεθ

Το γεγονός ότι ο Μπόνιφας Ντονγκ φορτώθηκε νωρίς με το 2ο προσωπικό φάουλ, τελικά δεν έκανε καλό στον Ολυμπιακό διότι έφερε στο παρκέ τον Φραν Βάσκεθ. Ο πανύψηλος, αλλά και εξαιρετικά ευέλικτος, σέντερ αλλοίωνε σχεδόν κάθε επιθετική προσπάθεια των Πειραιωτών τελειώνοντας ως το ημίχρονο με 4 κοψίματα! Με πρωτοβουλίες του Τεοντόσιτς, ασίστ σε Σχορτσιανίτη και πέντε δικούς του πόντους, ο Ολυμπιακός κρατήθηκε κοντά στο σκορ, 14-13. Ο θαυματουργός Σέρβος έβγαζε λαγούς από το καπέλο, αλλά δεν είχε τις τόσες ανάσες και αποσύρθηκε στον πάγκο να ξεκουραστεί.

Τον ρυθμό η Μπάρτσα

Οι Καταλανοί είχαν καταφέρει να επιβάλλουν το δικό τους ρυθμό. Έτρεξαν ένα κρίσιμο σερί 10-0 χάρη στα μακριά άκρα του Βάσκεθ και τον Πιτ Μάικλ, ο οποίος είχε ήδη 10 πόντους στο 24-13. Ο Τσίλντρες έδωσε μια ανάσα με τρίποντο μετά από ντρίμπλα, 24-16, αλλά η διαφορά έφτασε και πάλι το +11, 28-17. Ο Παπαλουκάς με τα γνωστά... μαγικά του κράτησε την τελευταία κουβέντα του πρώτου δεκαλέπτου για το 28-19. Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πλάθα, είχε ήδη χρησιμοποιήσει τους 10 από τους 12 παίκτες του, με τους 8 από αυτούς να έχουν σκοράρει. Οι Καταλανοί είχαν σε αυτό το διάστημα 8/12 δίποντα και ο Ολυμπιακός μόλις 4/12.

Ο Παπαλουκάς κρατούσε σε ζωή

Ο Ολυμπιακός επέλεξε τη ζώνη για την αρχή της τρίτης περιόδου. Ωστόσο, στην πρώτη επίθεση της Μπάρτσα αφέθηκαν τρία ελεύθερα τρίποντα: τα δυο πρώτα κατέληξαν σε επιθετικά ριμπάουντ στων Καταλανών και το τρίτο (από τον Μπαζίλε) στο καλάθι των ερυθρολεύκων για το 31-19. Έτσι, το σχέδιο «ζώνη» πήγε... περίπατο. Ο Μπουρούσης ανέλαβε δράση με τρίποντο στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης και καλάθι στην επόμενη κατοχή, 33-24. Ο Βούιτσιτς σκόραρε και αυτός μετά από ασίστ του Τεοντόσιτς και όταν ο Παπαλουκάς κάρφωσε θεαματικά στον αιφνιδιασμό για το 35-28, ο Ολυμπιακός έμοιαζε ικανός να απαντήσει.

Ασταμάτητος ο Ναβάρο

Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα είχε το μομέντουμ. Ο Παπαλουκάς κρατούσε με την ψυχή του στο 38-30, αλλά η εικόνα του αγώνα παρέμενε σαφώς υπέρ της Μπάρτσα. Με τρίποντο του Λόρμπεκ, αλλά κυρίως με την καλαθομηχανή που ακούει στο όνομα Ναβάρο, οι Καταλανοί σκόραραν κατά βούληση. Και στο 43-30, και στο 46-32, έως και το 47-36 του ημιχρόνου η Μπαρτσελόνα είχε το πάνω χέρι. Ο Μπουρούσης ήταν αυτός που κρατούσε τώρα τον Ολυμπιακό όρθιο με καλάθια και ριμπάουντ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονταν πολλά περισσότερα για να γυρίσει το ματς. Η Μπαρτσελόνα είχε στο ημίχρονο ήδη 7 τρίποντα, 11 ασίστ και 5 τάπες.

Το καλό πεντάλεπτο του Θρύλου

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από τα αποδυτήρια πιο αποφασισμένος. Με μια πεντάδα καμικάζι, με τους τρεις Αμερικανούς και τους Κλέιζα, Σόφο, ο Γιαννάκης θέλησε να πιέσει στην περιφέρεια. Πράγματι, η Μπαρτσελόνα έμεινε τρία λεπτά χωρίς πόντο και οι Πειραιώτες πλησίασαν με τους Τσίλντρες και Κλέιζα σε 49-42. Ο Ναβάρο σημάδεψε και πάλι σωστά για τρεις, 52-42, και ο Παπαλουκάς επέστρεψε στο παρκέ. Ο Τσίλντρες απάντησε με δικό του τρίποντο και ο Παπαλουκάς συνέχισε να διεμβολίζει την αντίπαλη άμυνα για το 52-47. Η κερκίδα των «ερυθρολεύκων» είχε πάρει φωτιά.

Οι απανωτές «μαχαιριές» στη λήξη των 24’’

Κι όμως, ούτε αυτή η περίοδος έμελλε να είναι καλή για τον Ολυμπιακό. Μέχρι το τέλος της, η Μπαρτσελόνα έτρεξε ένα σερί 12-3 (!) και τελικά αύξησε τη διαφορά. Η αρχή έγινε με γκολ-φάουλ του Ντονγκ, συνέχισε ο Σάντα με τρίποντο ακριβώς με τη λήξη των 24’’, ενώ λίγο αργότερα τον μιμήθηκε αλλά για δίποντο ο Ναβάρο, 62-48. Ο Κλέιζα με προσωπικό καλάθι έγραψε το 62-50 για να δείχνει τελικά το ταμπλό 64-50 μετά από 30 λεπτά.

Η Μπαρτσελόνα εκτόξευσε την διαφορά στο +16

O Oλυμπιακός ξεκίνησε την 4η περίοδο με σκοπό την μεγάλη ανατροπή καθώς ήταν στο -14 (64-50) με την Μπαρτσελόνα. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν νευρικά με τον Κλέιζα να κάνει λάθος, ο Ναβάρο να φεύγει στον αιφνιδιασμό και να κάνει το σκορ 66-50, με τους Καταλανούς να φτάνουν στο +16, με την διαφορά στην μεγαλύτερη τιμή της. Ανάσα για τους Πειραιώτες οι δυο βολές που ακολούθησαν με τον Σχορτσανίτη (66-52), οι άμυνες ήρθαν, αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν είχαν καθαρό μυαλό στην επίθεση κάνοντας λάθος επιλογές, τις οποίες οι Καταλανοί στη συνέχεια τις εκμεταλλεύτηκαν, με τον Μάικλ να διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα (68-52) για την ομάδα του.

Αρνητικός ο Κλέιζα στην επίθεση, αγνώριστος ο Τεόντοσιτς

Έξι λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έψαχνε συγκέντρωση και ηρεμία στο παιχνίδι του, αλλά δυστυχώς ο Κλέιζα ήταν νευρικός και αρνητικός στην επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι αντί να καταφέρουν να μειώσουν την διαφορά, η Μπαρτσελόνα γιγάντωνε το προβάδισμα της, ανέβαζε την ψυχολογία της και παράλληλα οι Πειραιώτες έψαχναν τα αποθέματα να κάνουν μια απίθανη ανατροπή με το σκορ να είναι 71-52 (+19). Ο "Δράκος" στον πάγκο έκανε συνέχεια αλλαγές ψάχνοντας το κατάλληλο σχήμα, με τους Κλέιζα και Τσίλντρες να καταφέρουν να μειώσουν το προβάδισμα των Βάσκων (71-56), τέσσερα λεπτά πριν το τέλος.

Ο Κλέιζα χρεώθηκε με 4ο φάουλ, ο Γιαννάκης τον κράτησε στο παρκέ, με τον Λόρμπεκ να εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό και με προσωπική ενέργεια να πετυχαίνει το καλάθι (73-57). Τρία λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν παρατούσε το ματς, με τον Παπαλουκά να πετυχαίνει ένα ακόμη λέι απ και να προσπαθεί να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του. Ο Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος ήταν αγνώριστος σε όλο το παιχνίδι καθώς τα φάουλ που έκανε τον υποχρέωσαν να κάτσει για μεγάλο διάστημα στον πάγκο, με εύστοχο τρίποντο ανέβασε την ψυχολογία της ομάδας (76-63) ενώ δυο βολές που ακολούθησαν με τον Κλέιζα, έφεραν τη διαφορά στο σκορ στο -11 (76-65).

1.26'' πριν το τέλος, ο Κλέιζα χρεώθηκε με πέμπτο φάουλ ενώ παράλληλα του δόθηκε και τεχνική ποινή... για το τίποτα. Η Μπαρτσελόνα ήταν εξαιρετική σε όλο το ματς, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες, αλλά η διαιτησία δεν ήταν καλή. Οι ρέφερι έκαναν πολλά λάθη στο ματς, ήταν αναποφάσιστοι, ενώ γέμισαν με φάουλ από νωρίς τους Τεόντοσιτς και Κλέιζα, με αποτέλεσμα τα δυο μεγάλα αστέρια των ερυθρολεύκων να μείνουν εκτός κλίματος για μεγάλο διάστημα. Η παρέα του Κάρλος Ναβάρο όμως ήταν καλύτερη από τους Πειραιώτες σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα και κατέκτησε δίκαια το τρόπαιο. Τελικό σκορ 86-68 για τους Καταλανούς όπου αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 47-36, 64-50, 86-68

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Μπαζίλε 6 (2), Ρούμπιο 9 (1), Ναβάρο 21 (4), Βάσκεθ 6, Ν’ Ντονγκ 7, Μόρις 8 (1), Σάδα 7 (1), Λόρμπεκ 8 (2), Μάικλ 14 (2), Γκριμάου.

Ολυμπιακός : Παπαλουκάς 12, Πεν, Τσίλντρες 12 (3), Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1), Χαλπερίν, Κλέιζα 13 (1), Μαυροκεφαλίδης 1, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10 (1), Σχορτσανίτης 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου